Tort migdałowy według Candy



Czas świąt to na pewno świetny pretekst na zrobienie pysznego, słodkiego tortu! Pomimo tego, że staram się na co dzień eliminować cukier z mojej diety, podczas świąt Wielkanocy zrobiłam wyjątek. Ze względu na to, że to czas mazurków i słodkich ciast, pomyślałam, że idealną propozycją na ten czas będzie torcik Daim... może bardziej domowa jego wersja.
Jest słodki, kremowy, a co najważniejsze bezglutenowy! Tak, do jego przygotowanie nie potrzebujecie nawet grama mąki... co wchodzi w jego skład: jajka, cukier (ja użyłam trzcinowego, ale polecam zamienić go na ksylitol), migdały, masło i czekolada!

Do przygotowania spodów:
6 białek
200 g mielonych migdałów
200 g cukru trzcinowego
Ubijacie białka z cukrem na gładką masę, musi być na prawdę dobrze wyrobiona (jak na bezę). Po ubiciu delikatnie wieszacie ją z mielonymi migdałami. Moja migdały nie były mocno zmielone, co dodało struktury do bezowych spodów...
Pieczecie dwa spody w piekarniku z termo obiegiem 175 stopni/30 minut. Ja po upływie czasu wyłączyłam piekarnik, ale nie wyjmowałam spodów, pozwoliłam im wyschnąć.

Krem:
6 żółtek
100 g cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego, możecie zamienić na ekstrakt z wanilii
150 g masła
Żółtka, cukier i śmietanę kremówkę podgrzewacie w rondelku, cały czas mieszając doprowadzacie do zgęstnienia masy. Kiedy gęsta masa wystygnie ubijacie ją z miękkim masłem.

Przekładacie spodu kremem. Ja na górę posypałam migdały w płatkach i polałam wszystko mleczną czekoladą roztopioną z 100 ml śmietany kremówki. Oczywiście poczekajcie aż masa czekoladowa wystygnie.
Tort smakuję najlepiej na drugi dzień :-) Smacznego!


 



2 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie i ile kremu w nim jest :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kremu wyszło bardzo dużo, na drugi raz dałabym cienką warstwę, bo i tak jest słodki

      Usuń