Marilyn inaczej

Ostatnio coraz częściej wpadają mi w ręce ciekawe informacje o Marilyn Monroe. Z tego powodu postanowiła poświęcić jej jeden z postów i mam nadzieję, że w przyszłości będzie ich więcej. Nie będę opisywać tu biografii tej niezwykłej gwiazdy, ponieważ każdy z czytelników na pewno znaj ją na pamięć :-).

1. Zamieszczę artykuł
jaki ukazał się w tym miesiącu w Vivie o zapiskach i pamiętnikach MM jakie odnalazła Anna, żona dyrektora Actors Studio Lee Strasberga. Z tekstów, nagryzmolonych na wielu kartkach i w dwóch zeszytach (zielonym i czerwonym), wyłania się obraz Marilyn - cierpiące, nieśmiałej, zakompleksionej a jednocześnie dążącej do doskonałości i chcącej rozwijać się wewnętrznie. Wszystkie zapiski można znaleźć w książce „Fragments”.


artykuł

2. Oto przepis na farsz do drobiu autorstwa MM. Podobno nie smakował jej ówczesnemu mężowi, Arturowi Millerowi.

Przepis na farsz do indyka lub kurczaków:

Czas przygotowania: 2 godziny
Składniki:
Nie używać czosnku
1 bułka paryska
1/4 kg podrobów drobiowych (serca lub wątróbki)
1/4 kg wołowiny
1 łyżka stołowa oleju do gotowania
4 drobno pokrojone selery
1 drobno pokrojona duża cebula
2 filiżanki pokrojonej natki pietruszki
2 jajka, ugotowane na twardo, drobno pokrojone
1/2 filiżanki rodzynek
1 filiżanka startego parmezanu
1/4 filiżanki rozdrobnionych orzechów włoskich, orzeszków ziemnych, prażonych kasztanów jadalnych
2 łyżeczki do herbaty wysuszonego, pokruszonego rozmarynu
2 łyżeczki do herbaty wysuszonego, pokruszonego oregano
2 łyżeczki do herbaty wysuszonego, pokruszonego tymianku
3 listki laurowe
1 mała łyżeczka przyprawy do drobiu (pozbawionej soli i czosnku), albo 1 mała łyżeczka ususzonej szałwii, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli, plus potem jeszcze trochę do smaku
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
1.Podzielić bułkę na dwie części i zanurzyć ją w dużej misce z wodą na 15 minut. Wycisnąć nadmiar wody i podzielić bułkę na kawałki.
2. Gotować podroby 5-10 minut, potem pokroić w drobne kawałeczki
3. W patelni na średnim ogniu podgrzać w oleju wołowinę aż nabierze brązowej barwy, mieszając od czasu do czasu i dzieląc mięso, by jego kawałeczki stały się bardzo małe
4. W dużej misie połącz bułkę, podroby, wołowinę, seler, cebulę, pietruszkę, jajka, rodzynki, parmezan i orzechy. Ugniataj delikatnie. Dorzuć tymianek, oregano, liście laurowe, przyprawę do drobiu, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj rękami. Dodaj soli, jeśli potrzeba. Włóż pod przykryciem do lodówki, aż będzie gotowe do użycia jak nadzienie do drobiu lub do osobnego upieczenia w celu przybrania.
Porcja wystarczająca na jednego dużego indyka, 2-3 gęsi lub 8 kurczaków

3. Nieznane zdjęcia Marylin, tu moje ulubione.
zdjęcie

4. Jej rentgen! Zrobiony w szpitalu w Los Angeles w 1954 roku, kiedy Marilyn miała 28 lat.

zdjęcie

2 komentarze:

  1. Marylin - niedościgniony wzór seksapilu i elegancji. Szkoda, że nie znalazła w życiu więcej szczęścia i spełnienia, zarówno zawodowo, jak i prywatnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marilyn - kobieta z krwi i kości, jak my. Przepis na farsz wykorzystam;-)

    OdpowiedzUsuń